Euroopa Komisjon tegi ettepaneku EUDRi jõustumise tähtaega edasi lükata

2. oktoobril teatas Euroopa Komisjon ettepanekust lükata EUDRi määruse rakendumine edasi 12 kuud, et osapooled saaksid EUDRile vastamiseks paremini valmistuda. Määruse praegune jõustumise kuupäev on 30.12.2024. Koos sellega avaldas komisjon ka EUDRi suunised, ajakohastas Korduma Kippuvate Küsimuste (KKK) dokumenti ja avaldas täiendavad rakendamise materjalid.

Mis on uut?

EUDRi jõustumise kuupäeva edasilükkamine pole veel lõplikult heaks kiidetud, kuna see peab läbima Euroopa Parlamendi ja nõukogu hääletuse jälgides ELi õigusloome protseduure (eeldatavasti toimub selle aasta lõpuks). Komisjon märkis, et ajakava pikendamise ettepanek ei sisalda seaduse sisulisi muudatusi.

Komisjon avaldas mitmed EUDRi rakendamist selgitavad materjalid, sealhulgas EUDRi juhenddokument ja korduma kippuvate küsimuste (KKK) kolmas versioon. Need kauaoodatud dokumendid täpsustavad EUDRi erinevaid aspekte ja selgitavad reeglite kohaldamist. Avaldati ka riikide võrdlusuuringu metoodika põhimõtteid.

02.oktoobril avaldatud dokumendid on järgmised:

1. Press release
2. Guidance
3. Proposal for a Regulation amending Deforestation Regulation as regards the date of application
4. Third edition of FAQs
5. Strategic Framework for Cooperation
6. SME factsheet
7. Myth Buster

Järgmised sammud ELi tasandil

  • Hääletus komisjoni ettepaneku üle Euroopa Parlamendis ja nõukogus eesmärgiga lükata edasi EUDRi rakendamise tähtaeg (eeldatavasti aasta lõpus)
  • Komisjon on teatanud EUDRi infosüsteemi virtuaalkoolituste toimumise kuupäevad oktoobris (täpsem info SIIT)
  • Registreerimine EUDR online registrisse (Online Registry) ja selle käivitamine (november-detsember)

PEFC järgmised sammud

PEFC jälgib Euroopa Liidu tasandi arenguid seoses EUDRi jõustumise edasilükkamisega.

Vahepeal jätkame PEFC EUDR-i juurutamist. Avaldasime juulis PEFC EUDR Due Diligence Systemi (PEFC EUDR DDS) rakendamise nõuded (leitav SIIT).

Paralleelselt teeme koostööd valitud tehnoloogiapakkujatega, et võimaldada organisatsioonidel saavutada EUDR-ile vastavus maksimaalse automatiseerimisega ning jätkame tööd PEFC säästva metsamajandamise standardi (ST 1003) muudatustega, et tagada PEFC-sertifikaadiga tooraine vastavus EUDRile.

PEFC on jätkuvalt pühendunud maailma metsade raadamise peatamisele läbi  jätkusuutliku metsade majandamise edendamise, ning toetab oma liikmeid ja PEFC sertifikaadi omanikke selles missioonis.